Viisi parasta vinkkiä purjehdukseen katamaraanilla
Kesäpäivä auringonotossa aaltojen liplattaessa rauhallisesti katamaraanilla purjehtien kuulostaa unelmalta. Vesi elementtinä on asia joka kiehtoo ja rentouttaa. Harvalla meistä on kuitenkaan mahdollisuutta nousta kannelle ja hypätä laineiden ja tuulen vietäväksi.
Olemme tottuneet näkemään purjehdusveneitä ja katamaraaneja lähinnä merellä, mutta pienemmät versiot niistä soveltuu myös järvelle. Mahdollisuuden tullessa vastaan kannattaa siihen ehdottomasti tarttua.
Seuraavaksi tietopaketti yleensä katamaraaneista sekä vinkkejä siitä, mitä kannattaa pitää mielessä, kun pääset purjehtimaan katamaraanilla.
Mikä on katamaraani?
Katamaraani muistuttaa purjevenettä, mutta siitä löytyy kaksi runkoa, kaksi moottoria ja useimmiten myös kaksi purjetta. Kaksi runkoa on yhdistetty siltakannella, josta löytyy aluksen kansi ja ohjaamo.
Mallista riippuen rungoista löytyy makuutilat omalla kylpyhuoneella tai muita säilytystiloja. Suuremmista katamaraaneista löytyy lisäksi vielä ylimääräinen taso, jota kutsutaan “flybridgeksi”. Se on varustettu yleensä tarvittavilla navigointilaitteilla ja ohjauspyörällä.
Paremmin katamaraaneista tunnetaan pienemmät versiot, “Hobie cat” -katamaraanit. Ne on kehitetty purjehtimista varten rauhallisimmilla vesillä, halutessa myös järvellä. Markkinoilta löytyy katamaraaneja jokaiselle harrastajalle vaatimattomasta ja ylellisesti varustettuihin malleihin.
Jos haluat vauhtia ja viidettä vapaa-aikaan, mutta asut turhan kaukana merestä tai vesistöistä, niin vilkaise yhtä näistä upeista kolikkopeleistä “Blitz” -ominaisuuksilla ja saat mahdollisuuden voittaa rahaa. Suomen nopeimmat kolikkopelit löydät osoitteesta www.suomicasino.com.
Vinkit katamaraanilla purjehtimiseen
Katamaraani on tilavampi ja vakaampi kuin purjevene. Kahden rungon ansiosta se ei kallistu kovin paljon purjehduksen aikana, liikkuminen veneen ympäri on helpompaa ja siksi monet päätyvät hankkimaan purjeveneen sijasta juurikin katamaraanin.
Mitä asioita sitten kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee vesille katamaraanilla?
1. Katamaraani tulee rekisteröidä
Suomessa on rekisteröintivelvollisuus kaikille koneellisille vesikulkuneuvoille, jotka ovat vähintään 5,5 metriä ja moottoriteholtaan vähintään 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoimaa. Tämä koskee myös katamaraaneja ja rekisteröidyn vesikulkuneuvon kuljettajan tulee olla vähintään viisitoista vuotias.
2. Tarvittaessa hanki huviveneenkuljettajan lupakirja
Alle 24 metrisille huviveneille purjehtija ei tarvitse virallisia lupakirjoja. Tätä suuremmat ja bruttovetoisuudeltaan yli 500:n kokoiset katamaraanit lasketaan huvialukseksi ja niiden kippareilta vaaditaan kansainvälinen huviveneenkuljettajan lupakirja.
Tähän edellytetään 18 vuoden ikää ja Traficomin hyväksymän veneilyjärjestön koulutustodistus. Näitä ovat muun muassa seuraavat tahot:
- Suomen Navigointiliitto ry
- Veneily ry
- Turvallisesti vesillä ry
3. Katamaraaneista löytyy kolme eri runkotyyppiä
Katamaraania hankkiessa kannatta huomioida, että runkotyyppejä sille löytyy kolme. Kaikki ne ovat periaatteeltaan samanlaisia, mutta niistä löytyy hienovaraisia eroavaisuuksia.
Karkeasti runkotyypit voidaan erotella seuraavasti:
- Liukuvarunkoinen katamaraani sopii niille purjehtijoille, jotka kaipaavat vauhtia. Pohjan loivemmalla v-profiililla saadaan vene nousemaan planiin ja suurempiin nopeuksiin nopeammin.
- Puoliliukuvassa katamaraanissa yhdistyy uppoumarunkoinen ja liukumarunkoinen rakenne. Rungon pohja on leveä ja ovaali, joka tuo parhaan yhdistelmän nostetta, vakautta ja kuljetuskapasiteettia.
- Uppoumarunkoinen katamaraani on taas yksiselitteinen valinta hankalaan merenkäyntiin pitkän ja kapean muotonsa ansiosta. Muotoilun ansioista sen merikelpoisuus ja herkkä ohjattavuus vaikeissakin olosuhteissa on paras mahdollinen. Toisaalta kapea runko ei mahdollista suuria lasteja.
4. Turvallisuus ennen kaikkea
Monesti on käsitys siitä, että katamaraani kaatuisi helposti. Todellisuus on kuitenkin se, että kahden rungon ansiosta riski uppoamiselle on hyvin pieni. Jos yhdessä rungossa on vaurioita tai vuotoja, niin toinen kelluu.
Opettele katamaraanin hallinta turvallisilla vesillä ja muista tarkistaa, että mukana on kaikki hätätilanteissa tarvittavat varusteet, kuten pelastusliivit, hätäraketit ja pelastusrengas.
5. Vinkkejä katamaraanin ohjaamiseen
- Ohjaukseen saadaan suoralinja, kun molemmat moottorit käännetään eteenpäin ja ohjauspyörä keskitetään
- Peruuttaminen onnistuu taas, kun molemmat moottorit käännetään taaksepäin ja ohjauspyörä jätetään keskelle
- Oikealla käännyttäessä vasemman moottorin on oltava eteenpäin, oikean moottorin taakse ja ohjauspyörä keskellä tai oikealla
- Vasemmalle kääntyessä oikeanpuoleisen moottorin on oltava eteenpäin ja vasemman moottorin taaksepäin sekä ohjauspyörä pidetään keskellä tai vasemmalla